miércoles, 7 de enero de 2015

TABAC

Aquesta segona droga, tot i que és legal i molt consumida, és molt desconeguda en molts aspectes. Ara, explicarem les seves principals característiques:

El tabac prové de la solanàcia Nicotiana tabacum, una planta originaria d'Amèrica Central. 
Per als indígenes prehispànics era considerada una planta medicinal; d'altra banda, es consumia també a cerimònies rituals (fumat, enrotllat o embolicat en fulles de blat de moro, o bé en pipa).
El tabac va arribar a Europa gràcies als colonitzadors espanyols.




  • Segona droga més consumida a Espanya - 42'8% de la població l'ha consumit en l'últim any (augment del consum després de l'aprovació de la llei del tabaquisme al 2006).


  • 31'8% de la població va consumir tabac a diari entre el 2009 i el 2010 (29'6% a l'any 2007 i 2008).


  • Segona droga més consumida entre els estudiants (2006 va descendre el seu consum). 68'7% dels adolescents fumadors s'han plantejat deixar el tabac (36'7% mai ho ha intentat)


    • 44'6% va afirmar haver consumit alguna vegada aquesta droga (32'2% eren fumadors actuals).
    • Consumidors diaris - 14'8%, (la quantitat de dones fumadores és superior a la dels homes, amb un 16'4% i un 13'3% respectivament).
    • L'edat d'inici de consum és 13'3 anys i l'edat d'inici de consum diari és de 15'1 (al 2006, era 14'2).



    Plantació de tabac
    Les suposades bondats terapèutiques del tabac es basaven en la sensació de benestar que produeix a qui el fuma, però avui sabem que no té efectes beneficiosos per a la salut, sinó que conté uns 4.000 compostos que poden resultar tòxics per a l'organisme.
    Tot i això, s'estudia una utilitat terapèutica dels derivats nicotínics en determinats processos neurològics (presència de dèficits cognitius, tractament del dolor).

    Nicotina: Substància psicoactiva del tabac, responsable de la intensa addició i la dependència física que experimenten els fumadors, ja que és un estimulant del sistema nerviós que actua sobre unes dianes molt selectives al cervell que són els receptors nicotínics,

    EFECTES
    -Relaxació
    -Sensació de concentració
    -Fatiga prematura
    -Minva dels sentits del gust i l'olfacte
    -Mal alè
    -Color groguenc dels dits i les dents
    -Tos i expectoracions, sobretot al matí
    -Crea addicció


    DANYS (orgànics i psicològics)
    -Disminució de la capacitat pulmonar (pot provocar bronquitis crònica, emfisema o càncer de pulmó).
    -Angina de pit, infart de miocardi i altres accidents vasculars
    -Piorrea i alteracions periodontals
    -Faringitis i laringitis
    -Gastritis, úlcera gastroduodenal i càncer d'estomac
    -Càncer de boca, laringe, esòfag, ronyó i bufeta
    -Hipertensió
    -Disfuncions sexuals
    -Envelliment prematur de la pell de la cara
    -Ansietat i depressió unides a la dificultat per a deixar de consumir


    El tabac és una droga legal, encara que la venda està prohibida als menors de 18 anys i la distribució i el consum tenen restriccions cada cop més grans.
    La Llei 42/2010 (30 de desembre de 2010, va entrar en vigor el 2 de gener de 2011) com a modificació de l'anterior llei antitabac de 2006, i les mesures més importants que pren són la prohibició de fumar en qualsevol mena de local tancat obert al públic, a més d'algunes excepcions de llocs oberts on es prohibeix fumar, com els parcs infantils, patis d'instituts i recintes hospitalaris. 
    Es van aplicar lleis semblants a Lituania, Bèlgica, Hong Kong, Argentina, Tailàndia, França, Regne Unit, Islàndia, Estònia, Finlàndia i el Regne de Butàn (que va prohibir tota activitat relacionada amb el tabac).



    Salutacions; 

    Marina







    No hay comentarios:

    Publicar un comentario