viernes, 23 de enero de 2015

DROGUES DE SÍNTESI (III): METAMFETAMINA

La metamfetamina és una substància estimulant derivada de l'amfetamina, però amb efectes més potents sobre el sistema nerviós i amb un elevat poder additiu. Es va sintetitzar al Japó al 1919, però no es va comercialitzar fins al 1938 amb el nom de Methedrina (s'utilitzava com a inhalador bronquial i com a descongestiu nasal).

Al 2010, les Nacions Unides va informar de que el nombre de consumidors d'aquesta droga s'aproximaba a una xifra entre 30 i 40 milions de persones.

Com ja hem dit, la metamfetamina s'ha utilitzat com a descongesti nasal, però també per a tractar la narcolèpsia i el trastorn per dèficit d'atenció. Cal tenir en compte que les aplicacions d'aquesta droga a la medicina són molt limitades, i en dosis molt baixes.

La metamfetamina és una pols blanca, cristal·lina, sense olor i de gust amarg, que es dissol fàcilment amb aigua. També es coneix popularment amb el nom de speed, meth i chalk (guix en català), o bé gel i crystal si es consumeix fumada.
Aquesta droga es pot consumir per via oral, inhalada, fumada o injectada (cosa que determina la magnitud i el tipus d'efectes que produeix).

La molècula de metamfetamina té l'habilitat de travessar molt fàcilment la barrera que separa el cervell de la resta del cos (barrera hematoencefàlica), cosa que permet que els nivells de substància al cervell arribin a unes 10 vegades els nivells de sang, per tant aconsegueixen exercir l'acció de manera predominant sobre el sistema nerviós central.
La droga, immediatament després de ser fumada o injectada per via intravenosa es produeix una sensació intensa de plaer, anomenada flaix, que dura només uns quants minuts; en canvi, si s'ingereix oralment, l'aparició és més tardana (3-5 minuts si s'inhala i entre 15 i 20 si s'ingereix) i de menys intensitat, però més duradors.

EFECTES 
Augment de l'atenció i reducció de la fatiga
Augment de l'activitat física
Disminució de la gana i el son
Augment de la freqüència respiratòria
Augment de la freqüència cardíaca i possibilitat d'arítmies
Hipertèrmia

RISCOS
Forta eufòria
Augment de l'activitat
Verborrea
Acceleració mental
Agressivitat
Disminució de la fatiga
Modificació de l'estat d'ansietat
Disminució de la gana
(Aquests efectes poden durar entre 6 i 24 hores)

Consumir aquesta droga de manera repetida condueix a un deteriorament de les capacitats cognitives que pot anar acompanyada de depressió, brots psicòtics i idees paranoides.

EFECTES A LLARG TERMINI
Addicció
Psicosi, incloent-hi paranoia, al·lucinacions i estereotípies (activitat motora repetitiva)
Neurotoxicitat
Pèrdua de memòria
Comportament agressiu
Trastorns emocionals








La producció, el tràfic i el consum de metamfetamina són completament il·legals, però tot i això, el narcotràfic d'aquesta substància s'ha duplicat durant els últims anys, especialment a Nebraska (EEUU).

A l'any 2004, a l'estat d'Oregon (Estats Units), es va crear un projecte de prevenció de la metamfetamina, reunint fotografies policials d'identificació d'individus amb un historial d'ús d'aquesta droga. Aquests projecte s'anomena Faces of Meth, i es diferencien quatre signes en tots els consumidors:

-La pell, que empitjora el seu estat i apareix acne; a més tenen picors i s'enfronten a ser coberts de petites nafres i cicatrius, resultat d'una al·lucinació sensorial comuna, que consisteix en la sensació de tenir insectes arrosegant-se sota la pell.

-La musculatura i el greix facial, ja que la metamfetamina suprimeix la gana i pot portar a la denustrició a causa de llargs períodes sense menjar, de manera que el cos comensa a consumir el teixit muscular i dona als usuaris una demacrada aparença buidada.

-Les dents i les genives, conegudes com la boca de la metamfetamina, és causada per diversos factors (l'esmalt de les dents es dissol, el vasos sanguinis de les genives i les dents sanes s'encongeixen i la producció de saliva disminueix, cosa que permet que els àcids nocius puguin danyar més la boca; a més es pateix de bruxisme).
Font:http://www.rehabs.com/explore/
meth-before-and-after-drugs/infographic.html 

-El quart factor és el conjunt dels tres anteriors, i és l'envelliment exagerat.





Salutacions


Marina

No hay comentarios:

Publicar un comentario