miércoles, 31 de diciembre de 2014

Economia: L'exemple de Colorado

Per aconseguir fer-nos una idea de si realment es complirien les hipòtesis que hem explicat anteriorment, hem utilitzat l’exemple de Colorado, un estat dels Estats Units d’Amèrica, on, des del gener d’aquest mateix any, és totalment legal la venta de marihuana per a una finalitat d’oci.
Abans de començar, ens agradaria informar de que totes les dades econòmiques sobre la marihuana a Colorado utilitzades en aquest treball han sigut extretes de la versió digital del conegut diari nord-americà el Washington post. Sense més dilacions, anem a conèixer algunes de les dades que mostren la repercussió de la inclusió de la marihuana al mercat legal.



Iniciem l’anàlisi dels beneficis amb les dues gràfiques següents:



A la primera gràfica trobem el valor de tota la marihuana venuda a Colorado cada mes, tant per a fins mèdics com per a fins lúdics, entre el gener i l’agost d’aquest any 2014. Podem observar com la marihuana medicinal ha tingut altes i baixes, però que finalment podríem dir que la venda del gener s’ha igualat amb la del agost, aproximadament als trenta-tres amb quatre milions de dòlars. En canvi, tal i com ens ho mostra el gràfic, la marihuana amb àmbit d’oci s’ha mantingut amb un constant increment, i ha passat així dels 15 milions de dòlars al gener, als trenta-quatre amb un de l’agost.



En aquest gràfic de barres s’il·lustren els beneficis provinents dels impostos del comerç de la marihuana a Colorado, que es situaria per sobre del 28%. Es pot observar clarament com el creixement d’aquesta recaptació és proporcional al creixement de la venda total de la substancia. Per tal, es passa d’uns tres milions de dòlars al gener a uns set amb cinc a l’agost, recaptant més de quatre al febre, gairebé cinc al març, uns cinc amb dos a l’abril, uns cinc amb set al maig, a prop dels sis i mig al juny, sobrepassant sense problemes els set al juliol. Tenint en compte totes les dades que s’han donat a partir d’aquest gràfic, valorem en uns quaranta-cinc milions de dòlars el total de capital, que ha rebut l’estat de Colorado, gràcies a les taxes en la venda de marihuana. Hem realitzats uns breus càlculs per tal de donar una aproximació del que es podria recaptar en tot el 2014, i suposant que els següents mesos de l’any mantindran aquests 7,5 milions de dòlars (encara que es força evident que aquesta xifra es veurà clarament superada), hem calculat que el total anual es situaria en uns 75 milions de dòlars nets per tancar el 2014.

No hay comentarios:

Publicar un comentario