miércoles, 7 de enero de 2015

COCAÏNA

Després d'haver tractat amb les drogues més conegudes i acceptades socialment, cal endinsar-nos en una de les drogues més populars i a la vegada desconegudes del món: la cocaïna.

La cocaïna procedeix d'una planta anomenada Erytroxilon coca, conreada des de fa centenars d'anys en diversos països de l'altiplà andí.
Per als inques, la coca era una planta sagrada, i empraven les fulles amb un caràcter ritual, per a treure la gana i per a obtenir energia, però també es tractaven malalties com el mal d'altura i el dolor de genives.

Tradicionalment es mastegaven les fulles, però així les quantitats que se'n absorbeixen són molt reduïdes, per tant no és registren gairebé conseqüències adverses, exceptuant efectes locals a la boca, com càries i la pèrdua de dents.
A finals del segle XIX, el principi actiu (cocaïna) és va aïllar amb finalitats medicinals. 
El consum de cocaïna obtinguda en laboratori presenta molts més riscos i no té valors culturals.

Segons una enquesta de l'any 2009-2010, el consum de cocaïna ha baixat després d'experimentar un creixement continuat i una estabilitat posterior.

  • El 2'6% de la població havia consumit cocaïna durant l'últim any
  • L'1'2% havia consumit durant els últims 30 dies (xifres similars a les del 2001)
  • Una quarta part de les persones que han fet un ús experimental de la cocaïna ha tornat a consumir durant l'últim any; i cal dir que els homes consumeixen quatre vegades més que les dones.


Un estudi fet als estudiants afirma que el consum de cocaïna continua baixant entre els adolescents espanyols (14 a 18 anys).
  • Un 5'1% dels nois ha provat cocaÏna alguna vegada
  • Un 3'6% ho ha fet en els últims 12 mesos
  • Un 2% en els últims 30 dies
  • A tot això, l'edat d'inici és similar a la del 2006, amb 15'3 anys
Crack o cocaïna base


La cocaïna en pols és la forma més consumida; a més, ha baixat el consum de crack (cocaïna base), amb prevalences inferiors a l'1%.

Des de finals del segle XIX, els derivats de la coca es van utilitzar en diversos preparats medicinals (especialment com a vigoritzant, per a fer disminuir la gana, per combatre addicions i com a anestèsic local d'ús extern).
La cocaïna és un alcaloide natural que es troba a les fulles de coca, i si se sotmeten a processos químics, obtenim el clorhidrat de cocaïna (que es consumeix esnifat en forma de pols, ja que així l'arribada al cervell és extremadament ràpida), la cocaïna base (o crack, que es fuma barrejada amb tabac) i el basuk (pasta de coca, es barreja amb cocaïna i es fuma amb tabac o marihuana).

La cocaïna és un estimulant del sistema nerviós central que actua sobre les neurones dopaminèrgiques, i el seu efecte és molt curt.

EFECTES (sobre el cervell i fisiològics)
-Eufòria
-Agitació i hiperactivitat
-Augment de la sociabilitat
-Sentiments de grandiositat
-Verborrea
-Acceleració mental
-Disminució de la fatiga i el son
-Agressivitat
-Inhibició de la gana
-Modificació de l'estat d'ansietat
-Taquicàrdia
-Sudoració
-Increment de la tensió arterial
-Dilatació de les pupil·les

DANYS (psicològics i orgànics)
-Ansietat i pànic
-Idees paranoides i depressió
-Brots psicòtics
-Alteracions neuropsiquiàtriques
-Taquicàrdia i hipertensió
-Angina de pit i infart de miocardi
-Infarts i hemorràgies cerebrals
-Pèrdua de la gana
-Pèrdua de l'olfacte, sinusitis, sagnat nasal, perforació del septe nasal
-Insomni

La cocaïna és una droga il·legal i molt perseguida, però tot i això sempre ha tingut una imatge social molt bona, lligada al triomf social i a la diversió sense límits, però afortunadament aquesta percepció està canviant.

Aquesta droga és il·legal a tot el món, per tant és un punt important en el narcotràfic, ja que és molt addictiva i l'adicte no pot prescindir d'ella, i això fa que s'impulsi el seu mercat. Els majors productors d'aquesta droga es troben a Amèrica del Sud (Perú, Bolívia i Colòmbia), el major comercialitzador és Mèxico i el major consumidor és Estats Units.






Salutacions;

Marina






No hay comentarios:

Publicar un comentario