sábado, 24 de enero de 2015

ALTRES SUBSTÀNCIES (III): PSICOFÀRMACS

Dins d'aquest grup de fàrmacs s'hi inclouen diverses substàncies que es fan servir en medicina per l'efecte psicoactiu que tenen en el sistema nerviós central.

2009- El consum baixa respecte al 2007 (7'1% de la població en general va consumir durant l'últim any, el 5'2% durant l'últim mes i el 2'7% diariament). La prevalença de consum s'incrementa a partir dels 35 anys i és majoritari entre dones de 35 i 64 anys.

2008- El consum entre els joves augmenta, ja sigui amb recepta o sense (17'3 ho ha fet alguna vegada, el 10'1% en l'últim any i el 5'1 en l'últim mes).
El consum de tranquil·litzants o somnífers, al contrari que passa amb les drogues il·legals, està més estès entre les noies que entre els nois, i augmenta amb l'edat. 
L'edat mitjana d'inici en el consum se situa als 14 anys, i normalment és esporàdic.

Els psicofàrmacs constitueixen un ampli grup de substàncies que s'utilitzen per al tractament de diferents malalties deñ sistema nerviós, i tot i el seu efecte terapeutic, poden originar un consum abusiu i dependència.


S'utilitzen per al tractament de diferents afecions com l'epilèpsia i les crisis convulsives, l'ansietat, l'insomni, els atacs de pànic i les crisis d'abstinència.

EFECTES PSICOLÒGICS
Disminució de l'ansietat
Desinhibició
Sedació
Somnolència
Inducció del son
Disminució de la memòria
Relaxació muscular i hipotensió

RISCOS PER A LA SALUT
Disminució del nivell de consciència
Somnolència
Reaccions agressives (especialment en subjectes d'edat avançada)
Augment del temps de reacció
Incoordinació motora
Alteracions de la memòria
Si es consumeix amb alcohol, augmenten els efectes d'aquest i hi ha risc de depressió respiratòria
Trastorns relacionats amb el síndrome d'abstinència (tremolors, pànic, crisis convulsives)


Són substàncies d'ús legal, de venda en establiments de farmàcia sota prescripció mèdica, tot i que també està molt estesa l'automedicació (sobretot entre la població adulta).





Salutacions;

Marina

No hay comentarios:

Publicar un comentario