sábado, 24 de enero de 2015

ALTRES SUBSTÀNCIES (II): AL·LUCINÒGENS

Podríem definir els al·lucinògens com a grup de substàncies, ja siguin naturals o sintètiques, que provoquen alteracions de la percepció de la realitat, i donen lloc a trastorns sensorials, al·lucinacions o deliris.
Aquestes substàncies, normalment s'extreuen dels fongs o plantes (especialment al continent americà), que s'han utilitzat tradicionalment en cerimònies de tipus religiós per arribar a estats alterats. Als anys 60, la cultura hippy va popularitzar l'ús de l'LSD. Va ser sintetitzat accidentalment a partir d'un fong de sègol. L'LSD es va convertir en una icona de la contracultura i de l'ús de al·lucinògens amb finalitats recreatives.

2009-2010- Baix consum a Espanya (menys de l'1% en els últims 12 mesos, entre 15 i 34 anys). L'edat d'inici és de 19'9 anys.

2008- Descens en el consum entre joves (4'1% l'ha consumit alguna vegada). El consum entre nois duplica el de noies.

Als anys 60 es va experimentar en psiquiatria amb l'ús d'al·lucinògens per desinhibir els pacients i predisposar-los  per a la teràpia, però posteriorment aquestes pràctiques van caure en desús. També es va utilitzar per al tractament de persones amb alcoholisme.

EFECTES AL CERVELL
Hipersensibilitat sensorial
Alteració de la percepció amb deformació de la percepció del temps i l'espai
Al·lucinacions
Idees delirants
Eufòria
Confusió mental
Verborrea

EFECTES FISIOLÒGICS
Taquicàrdia
Hipertèrmia
Hipertensió
Nàusees i vòmits
Dilatació de la pupil·la
Descoordinació motora

RISCOS PER A LA SALUT
Reaccions d'ansietat i pànic (mal viatge)
Intent de suïcidi
Reacions psicòtiques
Depressió
Reaparicions d'al·lucinacions sense que s'hagi consumit la substància (flashback)

L'LSD és una subtància prohibida, en canvi no ho és el conreu o la tinença de moltes plantes de les quals s'extrauen alcaloides amb un efecte al·lucinògen. Actualment, la situació legal de l'LSD està determinada pel Conveni de Viena (1971), on es va classificar dins dels psicotròpics juntament amb la fenciclidina, el MDMA, la anfetamina i la metamfetamina.



Salutacions; 

Marina

No hay comentarios:

Publicar un comentario