sábado, 24 de enero de 2015

Societat: Estudi de l'opinió dels més joves

Un dels grans factors a tenir en compte a l’hora de legalitzar qualsevol tipus de droga, és el pensament i l’opinió del poble. Nosaltres ens hem centrat especialment  en el criteri dels adolescents, ja que algun dia aquests hauran de prendre decisions sobre el futur de tots.
Així doncs vam decidir redactar i imprimir la nostre enquesta. En aquesta, demanàvem  als estudiants de tercer i quart d’ESO del nostre centre educatiu que contestessin a les següents preguntes:
·         Has consumit mai alguna d’aquestes drogues? [alcohol, tabac, cànnabis, cocaïna, drogues de síntesi, heroïna o altres substancies (adhesius, aerosols, anestèsics, etc.)]

·         En cas afirmatiu:
o   Amb quina freqüència? (Només l’he provat una vegada, gairebé mai, amb força freqüència o cada dia)

o   Et consideres addicte? (Sí/No)

o   Com aconsegueixes la substància?

o   T’agrada consumir? (Sí/No)

o   Per què vas començar? [Em cridava l’atenció i vaig decidir provar-ho, per influències (amics, familiars) o em van obligar]

o   Has intentat deixar-ho? T’agradaria fer-ho?

·         En cas negatiu:
o   T’ho han ofert alguna vegada? (Sí/No) Com i qui?

·         Estaries a favor de la legalització de les drogues? (Sí/No) Per què?

·         Quines drogues t’agradarien que es legalitzessin?

Després de realitzar el buidat de totes les enquestes hem creat uns gràfics amb totes les dades recaptades, per tal de mostrar la postura dels joves davant les drogues i una suposada legalització d’aquestes. Per tant, a continuació, els mostrem aquests gràfics amb algunes breus explicacions o aclariments.


Consum de drogues:
Alcohol
3r d’ESO                                                                  4t d’ESO

                        
La primera de les dues gràfiques ens indica que el consum d’alcohol a 3r d’ESO s’ha produït al 57,10% dels alumnes, i la segona que a 4t d’ESO al 63,90% dels estudiants.

Tabac
3r d’ESO                                                                  4t d’ESO
                        
La primera de les dues gràfiques ens indica que el consum de tabac a 3r d’ESO s’ha produït al 38,10% dels alumnes, i  la segona que a 4t d’ESO al 41,00% dels estudiants.






Cànnabis
3r d’ESO                                                                  4t d’ESO
                        
La primera de les dues gràfiques ens indica que el consum de cànnabis a 3r d’ESO s’ha produït al 15,90% dels alumnes, i  la segona que a 4t d’ESO al 19,70% dels estudiants.

Cocaïna
3r d’ESO                                                                  4t d’ESO
                        
La primera de les dues gràfiques ens indica que el consum de cocaïna a 3r d’ESO no s’ha produït en cap dels alumnes, i  la segona que a 4t d’ESO al 1,60% dels estudiants.





Drogues de síntesi
3r d’ESO                                                                  4t d’ESO
                        
La primera de les dues gràfiques ens indica que el consum de drogues de síntesi a 3r d’ESO no s’ha produït en cap dels alumnes, i  la segona que a 4t d’ESO al 1,60% dels estudiants.

Heroïna
3r d’ESO                                                                  4t d’ESO
                        
La primera de les dues gràfiques ens indica que el consum d’heroïna a 3r d’ESO no s’ha produït en cap dels alumnes, i  la segona que a 4t d’ESO tampoc.







Altres substàncies (adhesius, aerosols, anestèsics, etc.)
3r d’ESO                                                                  4t d’ESO
                        
La primera de les dues gràfiques ens indica que el consum d’altres substàncies a 3r d’ESO no s’ha produït en cap dels alumnes, i  la segona que a 4t d’ESO al 3,30% dels estudiants.

Freqüència del consum


Aquesta gràfica és la que correspon a la freqüentació dels adolescents a consumir drogues. Més de la meitat dels que han consumit alguna vegada, més concretament el 51,40%, al·lega no consumir-ne gairebé mai. Un 32,90% són els que declaren haver-ne consumit només una vegada. En canvi, el 8,60%, admeten consumir-ne diàriament. I, per últim, el 7,10%, en prenen amb força freqüència.



Addicció


Aquesta gràfica ens il·lustra quina proporció dels consumidors que han contestat aquesta enquesta es considera addicte a la substancia, i quina no. Hem obtingut que el 10,10% dels estudiants que han consumit es consideren addictes, i per tant, que un 89,90% no.

Obtenció


Aquesta gràfica ens mostra com aconsegueixen la substància la majoria dels adolescents. Encapçalant la llista tenim que el 47,50% ho fan mitjançant alguna amistat. Després, amb un 30,50% trobem alguns tipus de punts de venda il·legal (tendes de barri que també venen certes substàncies a menors d’edat, traficants de drogues...). I per últim, la família obté el 22,00%, encara que s’ha de tenir en compte, que molts prenen la substància a la família discretamnet.

Sensació


En aquesta gràfica mostrem si les sensacions al consumir són bones o dolentes, és a dir, si els agrada la substància o no. I tal i com podem veure, hi ha una clara majoria que la droga que consumeixen o han consumit sí és del seu grat, exactament estem parlant del 62,30%. Contràriament, al 37,70% no li va agradar la substància que van tastar.

Inicis


Aquesta gràfica és la que ens indica com van començar a consumir les persones que han omplert l’enquesta. El 71,80% d’ells va començar per decisió pròpia. En canvi el 28,20% es van trobar influenciats per familiars o amics. I, finalment, ningú ho va fer per obligació.


Deixar-ho

                        
A la primera de les gràfiques trobem el percentatge de les persones que ho han intentat deixar i el de les que no ho han intentat, el 34,40% sí han intentat deixar-ho, però el 65,50% no. D’altra banda a la segona enquesta veiem quants són els que tenen el desig de deixar-ho, en aquest cas el és d’un 40,60%, i el no es situa en el 59,40%.

Oferiment


En aquest cas, la gràfica ens mostra quants dels que mai han consumit han rebut algun tipus d’oferiment a tastar alguna droga. El 42,90% han respost positivament a la pregunta, tot el contrari de l’altre 57,10% que ha escollit el no com a resposta.



Opinió sobre la legalització


I, finalment, arribem a la gràfica que ens mostra la opinió dels joves sobre la legalització de les drogues. En aquesta tenim que el 66,40% no estaria a favor de la legalització de les drogues (la majoria al·leguen danys a la salut o a la societat), en canvi el 28,00% declara que sí hi estaria a favor, i un 5,60% mostren total indiferència.


En aquesta segona gràfica coneixerem quines drogues creuen els adolescents que s’haurien de legalitzar. Comencem amb els que no recolzarien la legalització que mantenen la capdavantera amb un 64,50% a que cap droga hauria de ser legal, tot seguit trobem que un 18,20% opinen que el cànnabis s’hauria de legalitzar, tornem a obtenir la total indiferència com a resposta (aquest cop amb el 9,10%), després hi ha un 6,40% als quals els agradaria que es legalitzessin totes i, finalment, arribem a la cocaïna amb l’1,80%.


Després d’haver llegit i entès totes les enquestes i les gràfiques derivades d’aquestes, hem arribat a les següents conclusions respecte l’opinió de la població més jove respecte les drogues:

Un gran nombre de joves han provat algun tipus de droga. I un percentatge a tenir en compte estarien a favor de la legalització de les drogues, tot i que la majoria dels enquestats no coneixen les possibles repercussions d’aquesta, per tant el nombre de joves disposats a acceptar-la podrien augmentar considerablement.

No hay comentarios:

Publicar un comentario